Svijet

Italija dobija specijalnog komesara za sušu

Vlada Italije postavit će specijalnog komesara koji će se baviti efektima suše, navodi se u novom dekretu Vlade, a biće formiran i poseban tim sastavljen od visokih zvaničnika različitih ministarstava.

Suša - Blic.rs

Suva zima izazvala je zabrinutosti da će se Italija suočiti sa drugom sušom nakon što je prošlog ljeta proglašeno vanredno stanje u poljoprivrednim oblastima na sjeveru zemlje na rijeci Po.

Novi komesar za sušu biće zadužen za sve neophodne intervencije u vanrednim slučajevima i okolnostima, navodi se u dekretu.

Komesar, čiji mandat ističe na kraju decembra, ali se može produžiti za godinu dana, koordinisaće napore u cilju smanjenja potrošnje vode i popravke infrastrukture.

Takođe, komesar će imati široka ovlaštenja ograničena samo krivičnim zakonom.

U februaru prošle godine, rijeka Po imala je 61 odsto manje vode nego što je uobičajeno za to doba godine, saopštila je ekološka grupa “Legambijente”, nakon što je region prošao kroz najgoru sušu u posljednjih 70 godina, prenosi Srna.

Ministar za pitanja okoline Đilberto Piketo Fratin rekao je da će vlada investirati skoro osam milijardi evra u paketu čiji je cilj borba protiv suše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh