Svijet

FINSKA SUTRA ZVANIČNO ULAZI U NATO

Ured predsjednika Finske Saulija Niinistoa saopćio da je će Finska u utorak zvanično postati članica NATO saveza.

Finska - NATO - bhrt

Ured predsjednika Finske Saulija Niinistoa saopćio da je će Finska u utorak zvanično postati članica NATO saveza.

Finska će postati članica NATO-a u utorak, 4. aprila 2023. Predsjednik Republike Finske Sauli Niinistö otputovat će u Brisle i prisustvovati svečanosti pristupanja u sjedištu NATO-a – piše u saopćenju.

Uslovi za pristupanje Finske NATO savezu ispunili su se nakon što su parlamenti Mađarske i Turske odobrili pristupanje. Nakon što je parlament Turske odobrio pristupanje odluku je potpisao i predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Finska je odluku o pristupanju NATO-u donijela nakon što je Rusija u februaru 2024. godine izvršila totalnu invaziju na Ukrajinu. Do tada je Finska vodila politiku neutralnosti, koja je posebno bila izražena u vrijeme Hladnog rata.

Pristupanjem Finske NATO će imati 31 članicu, a Švedska koja je zajedno sa Finskom ušla u proceduru ostati će u čekaonici još neko vrijeme dok ne dobije saglasnost Turske i Mađarske, piše Hayat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh