Svijet

Ursula von der Leyen u posjeti Kini od 5. do 7. aprila

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetit će Kinu od 5. do 7. aprila, objavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ursula von der Leyen - Screenshot

Von der Leyen, koja putuje u Kinu skupa s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, izjavila je prošle sedmice da Evropa mora diplomatski i ekonomski da smanji rizik u odnosu na Kinu koja je postajala sve represivnija u zemlji i sve agresivnija u inostranstvu.

Dok se EU sukobljavala s Kinom oko pitanja u rasponu od njenih ugodnih odnosa s Rusijom do navodnih kršenja ljudskih prava posljednjih godina, Peking ostaje jedan od najvećih trgovinskih partnera EU.

“Bitno je da Kina i EU podržavaju duh međusobnog poštovanja i saradnje u kojem svi dobijaju, da prevaziđu poremećaje i poteškoće i da se usredsrede na konsenzus i saradnju”, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning.

“Kina je spremna da radi s EU i ovu posjetu shvati kao priliku da dodatno iskoristi potencijal za rješavanje globalnih izazova i pruži više stabilnosti i pozitivne energije u svijetu prepunom neizvjesnosti” dodala je.

Von der Leyen će se u ponedjeljak sastati s Macronom na radnom ručku kako bi razgovarali o nizu pitanja, među kojima je ruska invazija protiv Ukrajine, energetski sektor i pripreme za njihov put u Kinu, uključujući njihov zajednički sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, prenosi Reuters, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh