Svijet

Guteres zatražio pomoć za zemlje u razvoju

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je danas razvijene zemlje da izdvoje dio svojih bruto domaćih prihoda za pomoć najmanje razvijenim zemljama.

Antonio Guterres - Screenshot

– Krajnje je vrijeme da razvijene države ispune svoje obaveze i izdvoje 0,15 do 0,20 odsto svojih nacionalnih prihoda za najmanje razvijene zemlje – rekao je Guteres na Konferenciji UN o najmanje razvijenim zemljama u Kataru.

Guteres je dodao da se stanovništvo tih država suočava sa velikim izazovima u ključnim životnim sferama – zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj zaštiti i otvaranju radnih mjesta u vrijeme kada rastu cijene hrane i energije.

On je rekao da razvijene države trebaju da izdvoje najmanje 500 milijardi dolara godišnje kao podršku zemljama u razvoju, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh