Svijet

Ruski milijarder: Putinu ponestaje novca

Jedan od najbogatijih ruskih biznismena upozorava da bi financijske nevolje u kojima se našla Rusija mogle kulminirati 2024. godine te je uputio apel za pomoć prijateljskim zemljama.

“Sljedeće godine neće biti novca”, rekao je oligarh Oleg Deripaska jučer na Krasnojarskom gospodarskom forumu u Sibiru, izvijestili su ruski mediji. “Trebat će nam strani investitori.”

Forbes je 55-godišnjeg aluminijskog tajkuna i industrijalca naveo kao najbogatiju osobu u Rusiji i devetu najbogatiju osobu u svijetu 2008. godine, prije financijske krize. Njegova neto vrijednost u lipnju 2022. procijenjena je na 3,2 milijarde dolara. Deripaska je rekao da izgradnja “državnog kapitalizma nije opcija” i upozorio na “ozbiljan” pritisak sankcija.

Problem sa stranim tržištima i investicijama

“Rusija bi trebala nastaviti razvijati tržišno gospodarstvo”, rekao je. “Strani investitori će gledati kako ruski investitori zarađuju, koji uvjeti postoje.” Također je upozorio na poteškoće koje postavlja ulazak na nova tržišta kojima upravljaju takozvane prijateljske nacije, izvijestio je Interfax, nevladina novinska kuća u Rusiji.

“Vrlo je teško. Druga su pravila igre”, rekao je Deripaska. “Ako se pravila WTO-a [Svjetske trgovinske organizacije] ne primjenjuju na ruske poduzetnike, tada se moramo prebaciti na bilateralne sporazume. Bit će problema s izračunima, pritisak sankcija bit će ozbiljan.”

Na njegove se riječi na Twitteru osvrnula glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Julija Mandel, koja je Deripaskove komentare objavila uz natpis: “Kakav bezobrazluk!”

U suprotnosti s Putinom

Čini se da je Deripaskin stav u suprotnosti s financijskim namjerama ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je neposredno prije Božića rekao ruskom Ministarstvu obrane da njegova zemlja “nema ograničenja financiranja”. “Zemlja i vlada pružaju sve što vojska traži”, rekao je Putin.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za 2,2 posto u 2022., ali deficit se nije približio procjenama svjetskih čelnika poput američkog predsjednika Joea Bidena i drugih da će se nacionalni BDP smanjiti za 10 ili 15 posto, prenosi Index.

Međutim, sankcije koje su uvele SAD i druge zemlje imaju širok učinak na ruske građane. Anketa koju je objavila nezavisna moskovska istraživačka skupina Chronicles pokazala je da što rat dulje traje, Rusi se sve više okreću protiv njega, piše Newsweek.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh