Svijet

Kuleba: Ukrajina preživjela najtežu zimu u svojoj istoriji

Šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba rekao je danas da je Ukrajina “preživela najtežu zimu u svojoj istoriji” obilježenu ruskim bombardovanjima zbog kojih su milioni ljudi ostali u mraku.

Ukrajina - fena

“Bilo je hladno i mračno, ali bili smo nesalomivi”, napisao je Kuleba na Facebooku.

“Ukrajina je pobijedila zimski teror”, dodao je on.

Kuleba je ukazao da su partneri Ukrajine ostali uz nju i pružili joj pomoć.

“EU je također pobijedila, i suprotno ismijavanjima Rusije nije se smrzla bez ruskog gasa” na koji su uvedene sankcije, rekao je ukrajinski ministar. On je dodao i da je “dug put do konačne pobjede” ali da Ukrajinci “već znaju kako pobijediti”.

Tokom zime izvršen je niz ruskih udara raketama i dronovima usmjerenih na energetske instalacije što je redovno izazivalo velike prekide struje i vode.

Zapadni saveznici Kijeva su postepeno dostavljali sisteme protivvazduhoplovne odbrane, i Rusija je smanjila učestalost i obim napada. Borbe su se koncentrisale na istoku zemlje, posebno oko grada Bahmuta za koji je ukrajinska vojska jučer saopštila da je riječ o “izuzetno napetoj situaciji” zbog jakih ruskih napada, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh