Svijet

Rat Rusije protiv Ukrajine izazvao masovno kršenje ljudskih prava

Rat Rusije protiv Ukrajine pokrenuo je opsežna kršenja ljudskih prava, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) na otvaranju 52. sjednice Vijeća UN-a za ljudska prava u ponedjeljak.

Antonio Guterres - Screenshot

“Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najmasovnija kršenja ljudskih prava koja danas doživljavamo- To je izazvalo masovnu smrt, razaranje i raseljavanje. Napadi na civile i civilnu infrastrukturu uzrokovali su mnoge žrtve i strašnu patnju”, rekao je Antonio Guterres, piše Anadolija.

Sjednica Vijeća za ljudska prava trajaće od 27. februara do 31. marta, a na dnevnom redu je Ukrajina.

Guterres je rekao da je Kancelarija visokog komesara za ljudska prava u sukobu dokumentovala desetine slučajeva seksualnog nasilja nad muškarcima, ženama i djevojčicama.

“Također su dokumentovana ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima protiv ratnih zarobljenika i stotine slučajeva nestanaka i proizvoljnih pritvaranja civila”, rekao je šef UN-a.

Napomenuo je da se, nažalost, Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, koja je usvojena prije 75 godina, koja bi trebala biti “naš zajednički plan”, prečesto zloupotrebljava, a dok se obilježava 75. godišnjica, Univerzalna deklaracija je pod napadima sa svih strana.

Guterres je rekao da se Deklaracija iskorištava za političku dobit i da je neke vlade odbacuju, a druge koriste kuglu za rušenje”.

Ne imenujući nijednu zemlju, Guterres je rekao da su današnje “javno zanemarivanje i privatni prezir” prema ljudskim pravima poziv na uzbunu.

“Moramo revitalizirati Univerzalnu deklaraciju i osigurati njenu punu implementaciju kako bismo se suočili s novim izazovima danas i sutra. Ljudska prava nisu luksuz koji se može ostaviti dok ne pronađemo rješenje za druge svjetske probleme “, rekao je Guterres, napominjući da su ona rješenje za mnoge druge svjetske probleme.

On je dodao: “Od vanredne klimatske situacije do zloupotrebe tehnologije, odgovori na današnje krize nalaze se u ljudskim pravima”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh