Svijet

Greta Tanberg i aktivisti blokirali norveško ministarstvo energetike

Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Tanberg i deseci drugih aktivista u ponedjeljak su blokirali ulaze u norveško ministarstvo energetike, prosvjedujući protiv izgradnje vjetroelektrana na zemlji koju tradicionalno koriste autohtoni uzgajivači sobova Sami.

Greta Thunberg - Plantbasednews.org

Norveški vrhovni sud 2021. presudio je da dvije vjetroelektrane izgrađene u središnjoj Norveškoj krše prava Samija prema međunarodnim konvencijama, ali su vjetroelektrane ostale u pogonu više od 16 mjeseci kasnije.

“Ovdje sam da podržim borbu za ljudska prava i prava domorodaca”, rekla je Tanberg za Rojters dok je sjedila ispred glavnog ulaza u ministarstvo s ostalim prosvjednicima.

Ona je rekla kako norveška država krši ljudska prava i to je potpuno neprihvatljivo i da svi moraju biti solidarni u ovoj borbi.

Uzgajivači sobova u toj nordijskoj zemlji kažu da prizor i zvuk goleme vjetroelektrane plaše njihove životinje te traže rušenje vjetroelektrana.

Vlada je rekla da je konačna sudbina vjetroelektrana složena pravna i politička dilema usprkos presudi vrhovnog suda i nada se da će pronaći kompromis, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh