Svijet

Procurio interni dokument iz Kremlja: Ruski plan za pripajanje Bjelorusije

Skupina novinara iz cijelog svijeta dobila je uvid u interni dokument ruskih vlasti pod nazivom “Strateški ciljevi Ruske Federacije u bjeloruskom smjeru”, prema kojem Kremlj planira preuzeti punu kontrolu nad politikom, gospodarstvom i vojnim potencijalom Bjelorusije do 2030. godine, prenosi Meduza pozivajući se na Dossier Centar

Russian President Vladimir Putin meets with his Belarus' counterpart Alexander Lukashenko in Sochi on September 26, 2022. (Photo by Gavriil GRIGOROV / SPUTNIK / AFP)

Kremlj, prema tom izvoru, dakle planira do kraja desetljeća potpuno preuzeti Bjelorusiju. U izradi plana, navodi isti izvor, sudjelovali su glavni stožer vojske, agencija FSB (bivši KGB), GRU, strana vojna obavještajna agencija i predsjednička administracija na čelu s Vladimirom Putinom, piše jutarnji.hr.

Realizacija do 2030. godine
Nije riječ o novom planu. Prema dokumentu, strategija je izrađena još 2021. godine. Ispisana je na samo 17 stranica, a politički, obrambeni, trgovinski i društveni ciljevi ruskih vlasti u Bjelorusiji podijeljeni su na kratkoročne (do 2022.), srednjoročne (do 2025.) i dugoročne (2030.) planove.

Ruske vlasti očekuju da će do 2030. prilagoditi bjelorusko zakonodavstvo ruskom, preuzeti kontrolu nad vanjskom politikom te zemlje i upravljati njome u interesu Ruske Federacije. Rusija bi, prema navedenom dokumentu, trebala povećati vojnu prisutnost u zemlji, broj ruskih medija te postići prevlast ruskog jezika nad bjeloruskim. Također bi se pojednostavila i procedura izdavanja ruskih putovnica građanima Bjelorusije te tako “stvorio sloj Rusa zainteresiranih za integraciju”, prenosi Meduza sadržaj dokumenta.

Ruske vlasti očekuju širenje svog utjecaja kroz znanost i obrazovanje, a u tu svrhu bi, navodi se, otvorile punktove za polaganje ispita u cijeloj zemlji te uspostavile nekoliko centara znanosti i kulture u Mogilevu, Grodnom i Vitebsku.

Sporazum iz 1999. godine
Bjelorusija je praktički ruski satelit već dugo i tamošnji diktator Lukašenko se o svemu konzultira sa “šefom” Putinom. Meduza podsjeća kako su Rusija i Bjelorusija još 1999. godine potpisale sporazum o saveznoj državi te da su se pregovori o tome vukli 20 godina. Još 2019. godine objavljeno je da su se zemlje uspjele dogovoriti oko 28 programa unije koji se odnose na gospodarska pitanja poput usklađivanja monetarne politike i poreznog zakonodavstva,piše N1

U novom internom dokumentu o kojem piše Meduza napominje se da su u razvoju plana sudjelovali Glavni stožer Oružanih snaga Ruske Federacije, zaposlenici GRU-a, SVR-a, FSB-a i odjela predsjedničke administracije – predsjedničkog odjela za pograničnu suradnju koji vodi Aleksej Filatov. Dossier Centar piše kako je Filatov zastupao interese Kremlja u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a također je nadgledao humanitarnu i političku interakciju sa samoproglašenim Narodnim Republikama Doneck i Luhansk.

Meduza piše da su novinari dokument pokazali vanjskim stručnjacima, koji su potvrdili da izgleda vjerodostojno i da ga treba ozbiljno shvatiti. Ovo je mišljenje, istaknula je Meduza, izrazio i veleposlanik SAD-a pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Michael Carpenter: “Ciljevi Rusije u odnosu na Bjelorusiju su isti kao i u odnosu na Ukrajinu, samo se u slučaju Bjelorusije Rusija oslanja na prisilu, a ne na rat”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh