Svijet

Nezaustavljiva militarizacija Japana: Tokio kupuje 500 krstarećih projektila Tomahawk od SAD-a

Japan namjerava u fiskalnoj 2023. godini potpisati ugovor o kupnji čak 500 krstarećih projektila Tomahawk od SAD-a, jačajući svoju sposobnost dugog dometa kao dio izgradnje odbrane.

Proračun za fiskalnu godinu koja počinje u travnju, koji je sada na razmatranju u parlamentu, izdvaja 211,3 milijarde jena (1,59 milijardi USD) za kupnju, o čemu će se pregovarati kroz Washingtonov program prodaje inozemne vojne opreme. Ovaj iznos uključuje povezane troškove kao što su spremnici za skladištenje.

Podsjetimo, u zadnje vrijeme Japan se naglo militarizira te odustaje od svojih pacifističkih stavova koji su bili na snazi desetljećima. To uvelike čini na poticaj SAD-a kojem treba militarizirani Japan kao otpor prema Kini, a možda čak i Rusiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh