Svijet

Nakon 30 godina: SAD otvorio ambasadu na Solomonskim Ostrvima

U ambasadi, koja je ponovno otvorena nakon duže pauze, sada će pored otpravnika poslova, raditi i mali broj stranih i domaćih uposlenika

Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo su otvorile ambasadu na Solomonovim Ostrvima nakon 30 godina, potpisavši sigurnosni sporazum s Kinom u aprilu 2022. godine.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je ambasada u glavnom gradu Honijari otvorena kako bi se uspostavili bliži odnosi sa pacifičkim susjedima njegove zemlje i kako bi američki programi i resursi bili spremni za potrebe terena.

Zvaničnik američkog State Departmenta, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je njegova zemlja zabrinuta zbog sigurnosnog sporazuma potpisanog između Solomonskih Ostrva i Kine u aprilu 2022.

Zvaničnik je također naveo da kineske vojne aktivnosti na Pacifiku izazivaju zabrinutost.

Američka ambasada na Solomonovim Ostrvima otvorena je 1988. godine, a zatvorena je samo pet godina poslije.

U ambasadi, koja je ponovno otvorena nakon duže pauze, sada će pored otpravnika poslova, raditi i mali broj stranih i domaćih uposlenika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh