Svijet

Scholz: Njemačka podržava Ukrajinu, ali želi izbjeći mogući rat između NATO-a i Rusije

Njemački kancelar je tokom sjednice u parlamentu opravdavao odluku svoje vlade da pošalje teško naoružanje i tenkove “Leopard” u Ukrajinu, ali i podvukao da Berlin ne želi dalju eskalaciju sa Rusijom

Njemačka će učiniti sve što je potrebno da podrži Ukrajinu, ali u isto vrijeme želi izbjeći mogući rat između Rusije i NATO saveza, izjavio je u srijedu njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi Anadolija.

Scholz je tokom sjednice u parlamentu opravdavao odluku svoje vlade da pošalje teško naoružanje i tenkove “Leopard” u Ukrajinu, ali i podvukao da Berlin ne želi dalju eskalaciju sa Rusijom.

“Ovo su sve mjere koje pomažu Ukrajini da se odbrani i sve te odluke su donesene u sporazumu o bliskoj saradnji sa našim saveznicima”, rekao je on, dodajući da bi bila “užasna greška” donositi jednostrane odluke o ovom pitanju.

Dodao je da će Njemačka učiniti sve da podrži Ukrajinu, ali u isto vrijeme želi “izbjeći eskalaciju ovog sukoba kako ne bi prerastao u rat između Rusije i NATO.”

Scholz je isključio mogućnost slanja ratnih aviona ili raspoređivanja njemačkih kopnenih trupa u Ukrajini, upozoravajući da bi to moglo dovesti do vojnog sukoba između Rusije i NATO-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh