Svijet

Britanski obavještajci: Moskva na bojište šalje nove tenkove, vojnici ih ne žele

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo obavještajno izvješće u kojem navodi da ruske snage u Ukrajini nevoljno prihvaćaju nove ruske tenkove T-14 Armata.

“Posljednjih mjeseci raspoređene ruske snage nisu bile voljne prihvatiti prvu tranšu T-14 koja im je dodijeljena jer su vozila bila u tako lošem stanju. Nije jasno koji su točno aspekti vozila potaknuli ovu reakciju, ali u posljednje tri godine ruski su dužnosnici javno opisali probleme s motorom T-14 i sustavima za termografsko snimanje”, piše u izvješću.

“Godine 2021. ministar obrane Sergej Šojgu opisao je planiranu proizvodnju za 2022. kao ‘eksperimentalno-industrijsku’ seriju. Stoga je malo vjerojatno da će bilo koji raspoređeni tenk T-14 zadovoljiti uobičajene standarde koje nova oprema mora ispuniti da bi se smatrala operativnom”, piše u izvješću.

O kakvom tenku se radi?
T-14 je vozilo visoke tehnologije s obrambenim sustavima koji mogu oboriti protutenkovske rakete kakve koristi Ukrajina. Tenk je opremljen i sofisticiranim senzorima, ima ugrađene dronove i visok stupanj automatizacije.

Prvi put je predstavljen na ruskoj vojnoj paradi u svibnju 2015. godine. Kremlj je prvotno planirao proizvesti 2300 tenkova između 2015. i 2020., ali je proizvodni nedostatak taj rok pomakao na 2025. godinu.

U prosincu 2021. ruski konglomerat Rostec je objavio početak proizvodnje oko 40 tenkova, koji su trebali biti isporučeni nakon 2023., prema ruskoj novinskoj agenciji Interfax.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh