Svijet

Grčka poziva na zajedničko rješenje za nestašicu lijekova u EU

Evropska unija treba da preduzme korake da podrži evropsku farmaceutsku industriju, rekao je grčki ministar zdravlja

Grčka je pozvala Evropsku uniju (EU) da osmisli zajedničko rješenje za nestašicu lijekova koja je pogodila više država članica, izjavio je u srijedu ministar zdravlja te zemlje Thanos Plevris, javlja Anadolu Agency (AA).

Za ERT ministar zdravlja je izjavio da se obratio evropskoj komesarki za zdravlje i sigurnost hrane Steli Kyriakidou u pismu o mogućim rješenjima za nestašicu.

Napominjući da je Grčka u utorak uvela niz mjera za rješavanje problema, on je naglasio važnost pronalaženja zajedničkog rješenja.

Plevris je sugerisao da centralizovani uvoz i distribucija sirovina koje se koriste u farmaceutskoj industriji može poslužiti kao trenutno rješenje.

On je dodao da bi EU trebalo da preduzme korake da podrži evropsku industriju lijekova jer je kriza pokazala da EU ne može da zavisi samo od uvoza sirovina iz Azije.

Plevris je dodao da će, usred tekuće epidemije gripa i drugih infekcija respiratornih sistema, trenutna velika potražnja za lijekovima koji se koriste protiv toga smanjiti sa prestankom zime, čime će se tržište normalizovati.

Grčka je u utorak uvela plan za rješavanje nestašice lijekova.

Mjere će uključivati poskupljenje lijekova sa vrlo niskim cijenama i veća izdvajanja osiguranika pri kupovini lijekova, kao i strožiju kontrolu skladišta i apoteka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh