Svijet

Britanski zdravstveni sistem pod većim pritiskom nego na vrhuncu pandemije

Cooksley je gostujući na televiziji Sky News izjavio da je medicinsko osoblje pod pritiskom kao nikada prije te naglasio da političari moraju slušati radnike Nacionalne zdravstvene službe (NHS)

Britanski zdravstveni sistem je pod većim pritiskom nego što je bio na vrhuncu pandemije COVID-19, izjavio je u ponedjeljak Tim Cooksley, čelnik Društva za akutnu medicinu,

Cooksley je, gostujući na televiziji Sky News, izjavio da je medicinsko osoblje pod pritiskom kao nikada prije te naglasio da političari moraju slušati radnike Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Rekao je da je potrebno “pažljivo razmisliti” o tome kako upravljati krizom i pozvao na “neke hitne akcije”.

“Nikada nije bilo većeg priznavanja među svim zaposlenima da je naša trenutna situacija gora nego što je ikada bila”, rekao je.

Matthew Taylor, šef NHS Konfederacije, također je istakao da su zdravstvene službe pod “nepodnošljivim pritiskom”.

“To znači da nismo u mogućnosti da pružimo uslugu kao i obično”, rekao je Taylor za Sky News.

Iz britanske Liberalno-demokratske stanke poručili su da se Parlament “mora raspustiti”, jer “kriza NHS-a predstavlja pitanje života ili smrti za ogroman broj pacijenata”.

“NHS se urušava pred našim očima, dok premijera i zdravstvene službe nigdje nema. Parlament se mora raspustiti kako bi se NHS vratio na pandemijski stil”, napisala je Daisy Cooper, zamjenica predsjednika stranke na Twitteru.

Zdravstvene službe u Velikoj Britaniji suočavaju se sa sve većim poteškoćama zbog stalnih štrajkova zdravstvenih radnika i alarmantnog porasta broja slučajeva gripe.

Zvaničnici Kraljevskog koledža za hitnu medicinu (RCEM) ranije su rekli za BBC kako se procjenjuje da 300 do 500 više ljudi umire svake sedmice zbog kasnog ukazivanja hitne pomoći.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh