Svijet

Šta je nuklearna trijada čije je unapređenje Putin naredio?

Nuklearna trijada je pojam koji se odnosi na tri načina lansiranja raketa, sa čime raspolaže većina nuklearnih sila.

Piše: Munthir Qarawi

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prije nekoliko dana, pred čelnicima odbrane u Moskvi, da će njegova zemlja podići borbenu gotovost svoje “nuklearne trijade”. Prije toga je upozorio na rastuću opasnost od nuklearnog rata u kontekstu napetosti između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Putin je obećao da će razviti hipersonično oružje “bez premca u svijetu” kao dio plana za jačanje strateškog naoružanja, napominjući u tom kontekstu da će dva modela raketa “Sarmat” (koji se zove Satana 2) i “Cirkon” uskoro ući u upotrebu.

Prije toga, ruski predsjednik je potvrdio da bi Moskva u svoju vojnu doktrinu mogla uvesti i mogućnost preventivnog nuklearnog napada kako bi razoružala svog protivnika.

Nuklearna trijada je pojam koji se odnosi na tri načina lansiranja raketa, sa čime raspolaže većina nuklearnih sila. Nuklearni udari, bilo preventivni ili kao odgovor na napad, mogu se izvoditi s kopna, mora i zraka, preciznije rečeno balističkim raketama, podmornicama i bombarderima.

Ruski nuklearni arsenal
Prema zapadnim izvještajima, Rusija, koja je naslijedila svoj nuklearni arsenal od Sovjetskog Saveza, posjeduje 5.977 komada nuklearnog oružja, nešto strateškog, a nešto taktičkog, uključujući oko 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, prema američkim obavještajnim službama.

Prema američkom Centru za kontrolu naoružanja i neširenje oružja (Center for Arms Control and Non-Proliferation), 1.588 komada ruskog nuklearnog oružja trenutno je raspoređeno i spremno za upotrebu.

Strateška nuklearna bojeva glava može nositi između 500 do 800 kilotona eksplozivnog tereta, a domet joj je veći od taktičke, koja može nositi između 10 i 100 kilotona, a jedan kiloton je hiljadu tona TNT-a.

Rusija nadmašuje Sjedinjene Američke Države za oko 500 nuklearnih bojevih glava, a dvije zemlje posjeduju 90 posto ukupnog nuklearnog oružja na svijetu.

Studija Univerziteta Princeton iz 2019. godine, kojom se pozabavila i antinuklearna organizacija ICAN, predviđa da će u slučaju nuklearnog rata između Rusije i Amerike 34 miliona ljudi biti ubijeno, a 57 miliona ranjeno u prvim satima sukoba.

Kakva je to nuklearna trijada koju je Putin obećao da će unaprijediti u okviru, kako je rekao, politike održavanja ravnoteže nuklearnog odvraćanja kao osnove za stabilnost u svijetu?

U nastavku slijede elementi ruske nuklearne trijade, prema izvještaju američkog Centra za nuklearno neširenje.

Zračne nuklearne snage
Rusija u svojoj nuklearnoj floti ima oko 68 teških hipersoničnih bombardera dugog dometa, a sadrži nekoliko verzija koje je razvila kompanija Tupoljev, među kojima su Tu-160 (Blackjack) i Tu-85MS (Bear H). Model Bear H čini većinu flote.

Jedan bombarder može nositi do 16 projektila sovjetske proizvodnje AS-15, a svaki bombarder može nositi 700 nuklearnih bojevih glava.

Rusija radi na modernizaciji svojih zračnih nuklearnih snaga uvođenjem nuklearnih krstarećih projektila koji se lansiraju iz bombardera.

Pomorske nuklearne snage
Nuklearne snage ruske mornarice sastoje se od 11 nuklearnih podmornica dizajniranih za lansiranje balističkih raketa koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Aktivne podmornice, poput Bulava SS-N-32, mogu nositi 16 balističkih projektila pojedinačno, a ukupno su u stanju nositi 624 nuklearne bojeve glave.

Ruska mornarica je u julu dobila na korištenje podmornicu K-329 Belgorod, koja je najveća nuklearna podmornica izgrađena u posljednjih 30 godina, prema podacima američkog Pomorskog instituta. Ruski izvori ovoj podmornici pripisuju ogromne destruktivne nuklearne sposobnosti, uključujući stvaranje radioaktivnog cunamija visokog gotovo pola kilometra.

Također se radi na modernizaciji još deset podmornica klase Boreii, a očekuje se da će biti dovršene 2027. godine, s tim da se proces suočava s nedostatkom resursa.

Rusija ima dodatnih 26 podmornica na nuklearni pogon koje mogu izvesti napade različitim tipovima konvencionalnih krstarećih projektila.

Raketna nuklearna sila
Procjenjuje se da Rusija ima 306 interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) koje mogu da nose do 1185 nuklearnih bojevih glava, a sposobne su da pogode udaljena područja, uključujući teritoriju SAD-a.

Najznačajnije među ovim raketama su Topol-M, s dometom do 11.000 kilometara, i Yars, čiji je domet do 12.000 kilometara, a obje su sposobne nositi više nuklearnih bojevih glava.

Osim toga, Rusija trenutno razvija hipersonične rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, kao što su Sarmat i Avangard, a ruski zvaničnici tvrde da se neke od njih ne mogu presresti.

Pojedine procjene govore da bi raketa Sarmat mogla imati domet do 35.000 kilometara, a ranije ove godine ruska vojska je izvršila testiranje ove rakete. Ruski mediji navode da je preletjela oko šest hiljada kilometara unutar Rusije prije nego što je pogodila zacrtanu metu.

Rusija ima dva raketna sistema koji mogu nositi taktičke nuklearne bojeve glave. Prvi je “Kalibr” koji ispaljuje rakete s podmornica i ratnih brodova i pogađa ciljeve na kopnu i moru, dometa od 1.500 do 2.500 kilometara. Drugi je “Iskander” i lansira rakete s kopna. Njegovi ciljevi su također na zemlji, a domet mu se kreće između 400 i 500 kilometara.

Taktičko nuklearno oružje koristi se za gađanje mete u određenom području, uz nastojanje da se izbjegne širenje radioaktivnog zračenja na većem području, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh