Svijet

Rusija diže porez onima koji su pobjegli, naziva ih izdajicama

Ruski parlament priprema se uvesti višu stopu oporezivanja za ljude koji su napustili zemlju, kao što su mnogi učinili od početka rata u Ukrajini u veljači.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume, rekao je da se radi na novom zakonu o oporezivanju.

“Ispravno je ukinuti povlastice za one koji su napustili Rusku Federaciju i za njih uvesti povećanu poreznu stopu. Oni koji su shvatili da su pogriješili već su se vratili. Ostali neka shvate: velika većina društva ne podržava njihov čin i smatra da su izdali svoju zemlju, rodbinu i prijatelje.”

Točan broj Rusa koji su napustili domovinu od početka rata nije poznat. Neki lokalni mediji izvijestili su da je čak 700.000 ljudi pobjeglo nakon objave mobilizacije. Ruska vlada je demantirala te brojke.
Domaći poslodavci automatski odbijaju ruski porez na osobni dohodak od 13%. Rusi koji rade u inozemstvu i koji su ruski porezni rezidenti moraju samostalno plaćati porez, prema Federalnoj poreznoj službi Rusije,pišu Vijesti


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh