Svijet

SAD daju Ukrajini pomoć od 45 milijardi dolara

Zastupnički dom američkog Kongresa pod kontrolom demokrata dao je jučer konačno odobrenje za paket pomoći Ukrajini u iznosu od 45 milijardi dolara nakon povratka predsjednika Volodimira Zelenskog iz Washingtona s obećanjem da će dobiti rakete Patriot za odbijanje ruskih napada.

SAD - pavilima.com.br

Mjera, koja je dio vladinog financijskog okvira od 1.66 bilijuna dolara koji je Senat prihvatio dan ranije, sada još mora potpisati američki predsjednik Joe Biden. Vojna i gospodarska pomoć nastavlja se na američku pomoć u vrijednosti od 50 milijardi dolara za Ukrajinu ove godine kao i na sankcije koje je zapad nametnuo Rusiji, među kojima je sada i ograničenje na cijene ruske nafte.

Rusija prijeti da će smanjiti izvoz nafte

Rusija je na ograničenje u petak odgovorila prijetnjama da će smanjiti izvoz nafte za 5 do 7 posto početkom iduće godine tako što će obustaviti prodaju zemljama koje podržavaju mjeru.

Zelenski već dugo traži rakete zemlja-zrak Patriot za pomoć u borbi s ruskim zračnim napadima koji su uništili gradove i sela tijekom 10 mjeseci sukoba te prekinuli opskrbu strujom i vodom diljem zemlje tijekom posljednja tri mjeseca. Zelenski je na svome Telegramu poručio: “Iz Washingtona se vraćamo s nečime što će stvarno pomoći.”

Zelenski zahvalio

U tvitu u kojem je zahvalio Kongresu i čelnicima obiju stranaka, Zelenski je rekao da je ključno da su Amerikanci “rame uz rame” s Ukrajincima u ovoj borbi. No američki dužnosnici tvrde da jedna bitnica sustava Patriot, koji je predsjednik Joe Biden obećao Zelenskom i Ukrajini, neće promijeniti tijek rata.

Washington i njegovi saveznici nisu htjeli Kijevu dati moderne borbene tenkove i dalekometne projektile ATACMS koji imaju domet daleko preko granice s Rusijom, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh