Svijet

Kineski borbeni avioni lete ka Tajvanu: Panika na ostrvu – eskadrila ušla u zonu PVO

Ujugoistočnu zonu protuzračne odbrane Tajvana ušlo je 39 kineskih letjelica, izvijestilo je Ministarstvo odbrane.

Tajvan je pokrenuo borbene avione kako bi upozorio 39 kineskih letjelica koje su ušle u njegovu jugoistočnu zonu protuzračne odbrane, saopćilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, ulazak u jugoistočnu zonu protuzračne odbrane Tajvana uključivao je 21 lovca i četiri bombardera H-6, kao i avione za rano upozorenje, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema mapi koju je dostavilo Ministarstvo odbrane, mnogi avioni su preletjeli plovni put poznat kao kanal Bashi do oblasti pored jugoistočne obale otoka.

Otkrivena tri kineska broda
Također, tri broda kineske mornarice otkrivene su u blizini Tajvana.

Dodaje se da je Tajvan poslao borbene avione kako bi upozorio kineske letjelice, dok su raketni sistemi nadgledali njihov let.

Tajvan je u više navrata ove godine uozoravao na upade kineskih aviona u zonu svoje protuzračne odbrane, zbog čega su često podizani tajvanski avioni, a jedinice protuzračne odbrane stavljane u pripravnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh