Svijet

Borbe u istočnoj Ukrajini, Rusija najavljuje odgovor ako SAD pošalju ‘Patriot’ Kijevu Share

Ruske snage su nastavile u četvrtak, 15. decembra, da gađaju elektroenergetsku infrastrukturu u ukrajinskim gradovima, ubijajući još civila i ostavljajući desetine hiljada ljudi bez struje, dok su njene trupe pojačavale napade duž cele linije fronta na istoku.

Visoki komesar UN za ljudska prava Volker Tirk upozorio je 15. decembra da bi dalji udari na infrastrukturu Ukrajine mogli dovesti do ozbiljnog pogoršanja humanitarne situacije i izazvati dalje raseljavanje.

U ruskom granatiranju ubijena je jedna osoba, dok su dve poginule u Hersonu na jugu zemlje, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ukrajinske snage izvele su u četvrtak najžeći artiljerijski napad poslednjih godina na istoku zemlje pod ruskom kontrolom, rekli su zvaničnici postavljeni u Moskvi, pošto su obe strane isključile božićno primirje u skoro 10-mesečnom ratu, prenosi Rojters.

Aleksej Kulemzin, gradonačelnik Donjecka koga podržava Rusija, rekao je da je 40 raketa ispaljeno iz višecevnih raketnih bacača BM-21 Grad na civile u centru grada u ranim satima.

Kulemzin je ocenio napad kao ratni zločin. On tvrdi da je povređeno pet, uključujući i dete.

Nije bilo trenutnog ukrajinskog odgovora na njegove komentare.

Moskva i Kijev trenutno ne vode pregovore o okončanju najvećeg evropskog sukoba od Drugog svetskog rata, koji besni uglavnom na istoku i jugu Ukrajine sa malim pomeranjima na obe strane.

“Kremlj… nastoji da sukob pretvori u produženu oružanu konfrontaciju”, rekao je ukrajinski brigadni general Aleksij Gromov, na brifingu, takođe odbacivši mogućnost primirja tokom prazničnog perioda.

U sredu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da božićni prekid vatre “nije na dnevnom redu”.

Generalštab ukrajinske vojske je saopštio da je fokus Moskve ostao na istočnim gradovima Bahmut i Avdijevka i da su ukrajinske snage odbile ruske napade.

Takođe se navodi da su ruske snage nastavile da napadaju ukrajinske trupe i civilnu infrastrukturu u regionu Donjecka i u južnim oblastima Zaporožja i Hersona.

“Rusi su pucali na različite oblasti duž cele linije fronta cele noći i ujutru”, naveo je ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko na Telegramu.

Jedna osoba je poginula u blizini Bahmuta, rekao je i dodao: “Opasno je ostati u Donjeckoj oblasti! Evakuišite se na vreme!”

Odvojeno, u ruskom granatiranju su ubijene dve osobe u centru Harkova, grada na jugu čiju ju je okolinu Ukrajina oslobodila prošlog meseca, rekao je Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika.

Rojters nije mogao odmah da navode ni jedne strane o stanju na bojnom polju.

Spasitelji i policajci ispituju dijelove drona na mjestu zgrade uništene u napadu, Kijev, 14. decembar 2022.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je u četvrtak da bi to bio “još jedan provokativan potez SAD”, ako potvrde izveštaje da planiraju da isporuče sofisticirane raketeza protivvazdušnu odbranu Ukrajine.

Portparolka ministarstva Marija Zaharova rekla je na nedeljnom brifingu u četvrtak da su “SAD zapravo postale strana” u ratu u Ukrajini, nakon izveštaja da će Kijevu obezbediti rakete zemlja-vazduh Patriot, najnaprednije koje je Zapad do sada poslao Kijevu u cilju odbrane od ruskih vazdušnih napada.

To bi, po njenim rečima, izazvao odgovor Moskve.

CNN je 13. decembra preneo da Sjedinjene Države finaliziraju planove o slanju raketnog odbrambenog ssistema Patriot Ukrajini. Konačna odluka mogla bi biti najavljena već ove sedmice, potvrdilo je više američkih zvaničnika.

Plan o slanju Patriota Ukrajini još čeka odobrenje američkog ministra obrane Lojda Ostina (Lloyd Austin), a potom ide na potpis američkom predsedniku Džou Bajdenu (Joe Biden). Očekuje se da će obojica odobriti slanje, rekla su tri američka zvaničnika za CNN.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh