Svijet

Kalin: Produženje rusko-ukrajinskog rata dodatno će produbiti globalnu krhkost i neizvjesnost

Ukoliko se rat Rusije i Ukrajine oduži ili se čak proširi, to će dodatno produbiti globalnu krhkost i neizvjesnost, upozorio je u četvrtak glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin

Ukoliko se rat Rusije i Ukrajine oduži ili se čak proširi, to će dodatno produbiti globalnu krhkost i neizvjesnost, upozorio je u četvrtak glasnogovornik Ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin, javlja Anadolu Agency (AA).

“U radionici na kojoj smo se bavili ratom Rusije i Ukrajine, koji je u suštini hegemonistička borba za moć, razgovarali smo o trenutnoj situaciji i mogućim scenarijima. Produženje i proširenje rata dodatno će produbiti globalnu krhkost i neizvjesnost”, napisao je Kalin na Twitteru .

On je to poručio dan nakon održavanja radionice “Ukrajinski rat: regionalni i globalni uticaji” u palati Cankaya u glavnom gradu Turkiye, Ankari.

Radionici su prisustvovali akademici, predstavnici think tank organizacija, poslovni ljudi i stručnjaci, koji su razgovarali o regionalnim i globalnim efektima rata, kao i o diplomatskim naporima Turkiye da postigne prekid vatre između Ukrajine i Rusije.

Učesnici su rekli da treba pojačati diplomatske napore kako bi se otvorio diplomatski put za rješenje sukoba, uz poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i revitalizirali pregovore.

Na radionici se također govorilo o razvojem događaja na terenu, krizama u energetici, hrani i lancu snabdijevanja, nuklearnom prijetnjom i pozicijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Učesnici su također rekli da bi trebalo izvršiti pripreme za moguću promjenu globalne sigurnosne arhitekture u skladu s novim balansima snaga koji bi se mogli pojaviti nakon rata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh