Svijet

EU počinje diskusiju o pljenidbi ruskih sredstava

Stalni predstavnici članica EU planiraju da tokom današnjeg sastanka u Briselu započnu diskusije o potencijalnoj pljenidbi ruskih sredstava i njihovoj upotrebi za obnovu Ukrajine, navodi se u okvirnom dnevnom redu sastanka.

EU - BHRT

Evropski savjet usvojio je prije dva dana odluku da se izbjegavanje i kršenje evropskih sankcija uvrsti na listu krivičnih djela u EU.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders izjavio je u oktobru da će ta tada predložena mjera otvoriti put za pljenidbu ruskih sredstava u EU.

Upotreba zamrznutih sredstava za podršku obnovi Ukrajine prvi put je uvrštena među spoljna pitanja o kojima će danas sa Evropskom komisijom razgovarati stalni predstavnici članica EU.

Osim toga, među temama Savjeta EU za pravosuđe i unutrašnje poslove je i “Politička debata o direktivi o vraćanju i pljenidbi sredstava”.

Zapadne zemlje zamrzle su ruske devizne rezerve i obustavile međunarodne transakcije iz ruskih banaka, u okviru sankcija Moskvi nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara.

Rejnders je rekao da su članice EU zamrzle ukupno 17,4 milijarde evra ruskih sredstava, koja su jednako podijeljena u okviru bloka. Lideri EU poručili su Evropskoj komisiji da pripremi prijedloge za upotrebu zamrznutih ruskih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine.

Moskva je u više navrata naglašavala da su pokušaji EU da zaplijeni zamrznuta sredstva eksproprijacija imovine i kršenje Ustava EU i međunarodnog prava.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je “Sputnjiku” da će Rusija učiniti sve što je moguće da vrati svoja sredstva, s obzirom na to da su protivzakonito zaplijenjena, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh