Svijet

Plišani astronauti na raketi Artemis 1

Kada je raketa Artemis 1 lansirana na svoj put prema Mjesecu, na njoj su se našli i simpatični „astronauti“: nekoliko igračaka.

Tu su plišana lutka Snoopy, zatim ovca Shaul, četiri LEGO mini-figurice te nekoliko testnih lutaka. I ovdje nisu za ukras – nego za nauku.

Svemirsko njuškalo Snoopy i pametna ovca Shaun
Snoopy , koji je za ovu misiju dobio i narandžasto astronautsko odijelo, već je „prekaljeni astronaut“. Naime, saradnja Charlesa Schulza, kreatora stripa Peanuts i lika psića Snoopy, s NASA-om je započela godinu dana prije leta Apolla 10, 1969. godine, kada mu se NASA obratila sa zahtjevom da koristi Snoopyja kao sigurnosnu maskotu.

U maju 1969. godine, astronauti Apolla 10 Gene Cernan, John Young i Thomas Stafford putovali su do Mjeseca. Misija je zahtijevala od lunarnog modula da preleti Mjesečevu površinu i „njuška okolo” izviđajući mjesto slijetanja Apolla 11, zbog čega je posada nazvala lunarni modul „Snoopy”. Komandni modul Apolla nazvan je „Charlie Brown”, po Snoopyjevom vlasniku. Snoopyjev prvi let u svemir bio je 1990. godine kada se uspio provozati svemirskim brodom Columbia tokom misije STS-32.

Plišana lutka pametnog janjeta Shaun je zapravo „astronaut“ Evropske svemirske agencije (ESA), koja je izgradila uslužni modul za opskrbu energijom za misiju. Ova igračka ima i svoj Twitter nalog.


Vizuelizacija nulte gravitacije
Igračke nisu poslane u svemir samo kao maskote i radi što boljeg prezentacije misije Artemis u medijima. One imaju i praktičnu ulogu: tradicionalno se na svemirskim letjelicama s posadom postavljaju indikatori nulte gravitacije kao vizualni znak astronautima da su stigli u orbitu. Godine 2020. NASA je poslala lutkicu Bebe Yode s astronautima na SpaceX Dragon raketi.

U misijama s ljudima ovi indikatori trebaju biti napravljeni od mekanih materijala, kako ne bi povrijedili astronaute, jer te lutkice plutaju slobodno po prostoru. Indikatori bi mogle biti i obične mekane loptice, ali je naučnicima i javnosti mnogo simpatičnije da to budu lutke poznatih likova iz pop-kulture. Sada se koriste i na misijama bez posade kako bi naučnici putem kamera pratili gravitaciju.

Komandant Moonikin Campos: test odijela astronauta
Osim ovih igračaka, na Artemis 1 nalaze se i tri testne lutke. Komandant Moonikin Campos je lutka veličine odraslog muškarca, korištena u Orionovim vibracijskim testovima. Campos nosi odijelo Orion Crew Survival System – isto svemirsko odijelo koje će Artemisovi astronauti koristiti tokom lansiranja, ulaska i drugih dinamičkih faza misija.

Campos je opremljen s dva senzora radijacije i ima dodatne senzore za bilježenje podataka o ubrzanju i vibracijama tokom misije. Podaci iz ovog testa pomoći će NASA-i da zaštiti astronaute tokom Artemis II, prve misije u više od 50 godina koja će poslati posadu oko Mjeseca.

Tu su i dva modela ljudskih torza sa ženskim tijelom, „Zohar” i „Helga”, za Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE), koji pruža podatke o razinama zračenja tokom lunarnih misija.

Svemirska letjelica će proći pored Mjeseca, koristeći lunarnu gravitaciju da postigne brzinu i pomakne se 70 000 km dalje od Mjeseca, gotovo pola miliona kilometara od Zemlje, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh