Svijet

Katastrofa na pomolu. Granatirana nuklearna elektrana Zaporožje

Rusija je izvijestila o granatiranju najveće evropske nuklearne elektrane.

Nuklearna elektrana Zaporožje - raport

UN-ova služba za nuklearni nadzor potvrdila je da su sinoć i jutros zabilježene eksplozije u tvornici Zaporožje. Ovo je iznimno uznemirujuće, kazali su iz UN-a, piše Raport.

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje je granatirana, prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass, prenosi Reuters. Dodaje se da su granate “ispaljene iz Ukrajine” pale blizu skladišta i da nisu otkrivene nikakve radioaktivne emisije. Renat Karchaa, savjetnik ruskog operatera nuklearne energije Rosenergoatom, rekao je da je na postrojenja elektrane ispaljeno 15 granata, prenosi Tass.

Nuklearna elektrana Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) opisala je eksplozije kao “iznimno uznemirujuću” i pozvala na prekid napada. Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je to “potpuno neprihvatljivo”. Te uputio hitan apel objema stranama u sukobu da se dogovore i provedu nuklearnu sigurnosnu i sigurnosnu zonu oko elektrane. Grossij je upozorio sve koji granatiraju područje oko elektrane Zaporižja da se “igraju vatrom”, javlja Sky News. 

“Snažne eksplozije potresle su sinoć i danas područje #Zaporizhzhya. Stručnjaci IAEA-e u #ZNPP-u izvještavaju o više od desetak eksplozija od očitog granatiranja. Te oštećenjima nekih zgrada, sistema i opreme. Ali nijedna dosad kritična za nuklearnu sigurnost i sigurnost”, stoji u opisu Twitta IAEA-e.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh