Svijet

Elon Musk pokrenuo anketu da li treba vratiti Donalda Trumpa na Twitter

Elon Musk pokrenuo je anketu na Twitteru kasno u petak tražeći od pratitelja da glasaju hoće li ponovno aktivirati račun bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa na platformi.

Donald Trump - Twitter

“Vox Populi, Vox Dei”, tweetao je Musk, latinski izraz kojise prevodi kao “glas naroda je glas Boga”. Anketa je za glasanje otvorena 24 sata. U anketi je glasalo preko 10 miliona korisnika Twittera.

Musk, novi vlasnik Twittera, rekao je u maju da će poništiti zabranu Twittera za Trumpa, čiji je račun suspendiran nakon prošlogodišnjeg napada na američki Capitol.

Musk je ranije tijekom dana rekao da odluka o vraćanju Trumpovog računa tek treba biti donesena, te da je Twitter vratio neke kontroverzne račune koji su bili zabranjeni ili suspendirani, uključujući satiričnu web stranicu Babylon Bee i komičarku Kathy Griffin.

Muskova odluka da od korisnika Twittera zatraži upute o tome ko bi trebao biti na platformi dio je ogromnog restrukturiranja kompanije, uključujući masovna otpuštanja.

U dopisu upetka preostalim zaposlenicima u koji je Reuters imao uvid, Musk je zamolio one koji pišu softverski kod da se jave na 10. sprat sjedišta Twittera u San Franciscu do ranog poslijepodneva.

Milijarder je u naknadnoj e-poruci rekao: “Ako je moguće, cijenio bih ako biste mogli doletjeti u SF da lično budete prisutni”, dodajući da će biti u uredu do ponoći i da će se vratiti u subotu ujutro.

Zamolio je zaposlenike da mu e-poštom pošalju sažetak onoga što je njihov softverski kod “postigao” u proteklih šest mjeseci, “zajedno s do 10 snimki zaslona najistaknutijih redaka koda.”

“Bit će kratkih, tehničkih intervjua koji će mi omogućiti da bolje razumijem tehnološki skup Twittera”, napisao je Musk u jednom od mailova i zamolio inženjere da se jave u 14 sati, u petak.

E-poruke su stigle dan nakon što se procjenjuje da su stotine zaposlenika Twittera odlučile napustiti kompaniju nakon roka u četvrtak koji je Musk dao da se zaposlenici prijave za “duge sate visokog intenziteta”.

Egzodus pridonosi promjenama i haosu koji su obilježili Muskova prve tri sedmice kao vlasnika Twittera. Otpustio je najviše rukovodstvo, uključujući bivšeg izvršnog direktora Paraga Agarwala i više dužnosnike zadužene za sigurnost i privatnost, što je izazvalo pozornost regulatora.

Dužnosnik Bijele kuće također se oglasio, rekavši da bi Twitter trebao reći Amerikancima kako kompanija štiti njihove podatke, piše klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh