Svijet

Jesu li ruski vojnici stvarno likvidirani nakon što su se predali?

JUČER se pojavila snimka s prve crte bojišnice u istočnoj Ukrajini koja prikazuje predaju skupine ruskih vojnika te incident u kojem se čini da svi umiru. Rusija je reagirala na snimku optuživši Ukrajinu za pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika, što bi bio ratni zločin. Ukrajina još nije odgovorila na optužbe.

BBC nije uspio utvrditi ruske tvrdnje samo iz videa, ali su proučavali snimku, pokušavajući dokučiti što se moglo dogoditi. Incident se dogodio u subotu 12. studenog ili prije njega u Makijivki, selu na prvoj crti bojišnice u regiji Luhansk.

Snimke dronom pojavile su se kasnije tog dana na proukrajinskim stranicama. Na snimkama se vide tijela nekoliko uniformiranih vojnika kako leže na zemlji u dvorištu farme. Dio snimke pojavljuje se i u videu koji je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo na internetu o vojnim operacijama u području Makijevke.

Neke objave na društvenim mrežama sugeriraju da je za smrt vojnika odgovoran minobacački udar.

Što se vidi na snimkama?

No tu su verziju događaja osporili proruski mediji koji tvrde da su vojnike ustrijelili vojnici ukrajinske 80. desantne brigade. Zatim se 17. studenog pojavilo još snimaka, ovaj put ih je snimio s tla netko tko je bio prisutan na mjestu događaja, a na ukrajinskom se može čuti vikanje svima koji se skrivaju u šupi da izađu. Izlaze jedan po jedan i leže na tlu.

Čuju se glasovi koji pitaju jesu li svi vani. Zarobljenici govore ukrajinski, dok njihove uniforme izgledaju kao ruske, a ne ukrajinske. Rusko ministarstvo obrane i mediji također su objavili da su zarobljenici Rusi. Video zatim prikazuje muškarca odjevenog u tamnu odjeću kako izlazi. Čini se da je naoružan i da otvara vatru dok korača naprijed. Iz videa se ne može jasno razlučiti je li muškarac Rus ili Ukrajinac i na što točno puca.

Kamera zatim pada i čuje se pucnjava, a snimka završava. Rusko ministarstvo obrane osudilo je događaj kao “namjerno i metodično ubojstvo” hicima u glavu više od 10 nepokretnih ruskih vojnika. Navode da to “nije prvi niti jedini ratni zločin” ukrajinskih snaga.

UN: I Rusija i Ukrajina su zlostavljale zatvorenike
U izvješću ovog tjedna misija UN-a u Ukrajini izvijestila je o zlostavljanju zatvorenika s obje strane. Velika većina oslobođenih ukrajinskih zatvorenika s kojima su razgovarali izjavila je da su bili mučeni i maltretirani i da je devet osoba umrlo.

Za razliku od Rusije, Ukrajina je dopustila pristup zatvorenicima. Neki su misiji ispričali o pogubljenjima po kratkom postupku i nekoliko slučajeva mučenja i zlostavljanja. Prošlog vikenda pojavio se i jezivi video koji pokazuje smrt plaćenika od ruku grupe Wagner.

Neprovjerena snimka pokazuje kako Jevgenija Nužina (55) udaraju maljem po glavi. Šef Wagnera Jevgenij Prigožin kasnije ga je optužio za izdaju Rusije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh