Svijet

Sirene za uzbunu širom Ukrajine, Rusi preko noći granatirali Nikopol

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se širom Ukrajine jutros nakon devet sati, osim na Krimu, koji je i dalje pod ruskom okupacijom, objavio je nacionalni sistem za uzbunjivanje od zračnih napada. Vlast je pozvala ljude da se sklone.

Bjeloruski Hajun, nezavisna bjeloruska vojna medijska kuća za praćenje, izvijestila je da je avion Mig-31K, koji bi mogao biti naoružan projektilima Kinžal, poletio s aerodroma Mačulišči u Bjelorusiji.

Borbeni zrakoplov poletio je s aerodroma Baranovići nekoliko minuta ranije.

Oružane snage Ukrajine izvele su napad na zgradu u kojoj je bilo raspoređeno do 500 ruskih vojnika, objavio je Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine na Facebooku.

– Potvrđeno je da su ukrajinske snage napale skupinu ruskih okupacijskih snaga u regiji Herson.

Izveden je visokoprecizni udar na zgradu u blizini Dnjeprjana, gdje je bilo raspoređeno do 500 okupacijskih vojnika.

Nakon udara ruske snage odvezle su dva kamiona mrtvih vojnika u grad Tavrijsk, dodaje se. Osim toga, 56 vojnika s teškim ozljedama hospitalizirano je u najbližnoj bolnici. Njih 16 je umrlo.

Rusi su preko noći granatirali Nikopol u regiji Dnipropetrovsk. Valentin Rezničenko, načelnik Vojne uprave te regije, na Telegramu je objavio da su dvije žene ozlijeđene.

“Rusi su rasporedili Grad – raketne sustave i višecijevni bacač – i teško topništvo da pucaju na Nikopol i okolicu”, napisao je Rezničenko.

Nikopol je pretrpio najveću štetu. Gotovo 40 granata i raketa pogodilo je grad preko noći. Dvije žene u dobi od 46 i 82 godine zadobile su ozljede, navodi. Obje su hospitalizirane i u srednje teškom stanju.

“Nakon ruskog granatiranja u Nikopolu je oštećeno više od 40 stambenih blokova i privatnih kuća, dvadesetak gospodarskih zgrada, nekoliko plinovoda i dalekovoda”, piše ovaj ukrajinski dužnosnik.

“Ruske granate uništile su jednu stambenu zgradu i izazvale dva požara, u stanu i dvorištu privatne kuće”, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh