Svijet

Sjeverna Koreja: Ne isporučujemo naoružanje Rusiji, to su glasine

Sjeverna Koreja je danas saopštila da nikada nije sa Rusijom poslovala u vezi s naoružanjem i da nema takve planove, nakon što su SAD iznijele tvrdnju da Pjongjang isporučuje Moskvi artiljerijske granate za ratovanje u Ukrajini.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je ranije da artiljerijska municija iz Sjeverne Koreje u Rusiju dolazi kao prikrivena pošiljka za Bliski istok ili Afriku i da se radi “o značajnom broju artiljerijskih granata”, prenosi Rojters.

Zvaničnik sjevernokorejskog ministarstva odbrane nazvao je te optužbe glasinama i rekao da Pjongjang “nikada nije imao trgovinu oružjem sa Rusijom” i da “nema plan da to čini u budućnosti”, prenijela je agencija KCNA.

U saopštenju se navodi da Pjongjang vidi takve “glasine” kao dio “neprijateljskog pokušaja Sjedinjenih Država da ukalja imidž Sjeverne Koreje u međunarodnoj areni”.

Bilo kakva pomoć u oružju značila bi dodatno produbljivanje odnosa između Pjongjanga i Moskve, čija izolacija zbog rata u Ukrajini raste, a Sjeverna Koreja je jedna od rijetkih zemalja koja je priznala nezavisnost otcijepljenih ukrajinskih regiona i izrazila podršku njihovom prisajedinjenju Rusiji, navodi Rojters, piše Tanjug.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh