Svijet

Ogromna većina Ukrajinaca vjeruje u prosperitetnu budućnost zemlje u EU

Najmanje 88 posto Ukrajinaca vjeruje da će njihova zemlja biti prosperitetna članica Evropske unije za 10 godina, sudeći po anketi koju je objavio kijevski Međunarodni institut za sociologiju u ponedjeljak.

Ukrajina - bhrt

Ukrajina se prijavila za članstvo u EU kratko nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju u februaru i Kijevu je odobren kandidatski status u junu.

U invaziji su poginule hiljade civila i razorene su goleme površine teritorije i infrastrukture.

Anketa je obavljena među 1.000 ispitanika širom Ukrajine s izuzetkom anektiranog poluotoka Krima i drugih regija koje su okupirali ruski saveznici prije 24. februara kada je Moskva pokrenula svoju invaziju.

Ukrajinci su optimistični prema svojim šansama za pridruženje EU čak i na istoku zemlje, koji je zahvaćen posebno teškim borbama, ustanovila je anketa.

Sedamdesetšest posto ispitanika vidi budućnost svoje zemlje u EU. Samo pet posto ih je izjavilo kako vjeruje da će rat na kraju donijeti njihovoj zemlji uništenu ekonomiju i izazvati golemi egzodus Ukrajinaca, prenosi Reuters, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh