Svijet

Britanci: Došlo je do nove velike smjene u vrhu ruske vojske

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u jutrošnjem priopćenju je objavilo da je u vrhu ruske vojske došlo do nove veliki smjene.

vojska - Shutterstock

“Dana 3. novembra 2022., general-bojnik Alexander Linkov navodno je imenovan vršiteljem dužnosti zapovjednika Središnjeg vojnog okruga Rusije. Linkov je zamijenio general-pukovnika Aleksandra Lapina koji je navodno smijenjen s dužnosti krajem oktobra 2022.”, pišu Britanci.

“Ako je ovo točno, ovo je novi slučaj nakon niza otpuštanja viših ruskih vojnih zapovjednika od početka invazije u februaru 2022. Zapovjednici Istočnog, Južnog i Zapadnog vojnog okruga smijenjeni su ranije ove godine”, dodaju Britanci.

“Lapina su naširoko kritizirali zbog lošeg učinka na bojnom polju u Ukrajini i čečenski čelnik Ramzan Kadirov i šef Wagnera Jevgenij Prigožin”, dodaje se.

“Ova otpuštanja predstavljaju nastavak obrasca optuživanja viših ruskih vojnih zapovjednika za neuspjehe u postizanju ruskih ciljeva na bojnom polju”, pišu Britanci te dodaju kako se na ovaj način pokušava maknuti odgovornost sa samog vrha države. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh