Svijet

U sušom pogođenoj Keniji uginulo više od 200 slonova, stotine zebri i gnuova

Više od 200 slonova i stotine zebri i gnuova stradalo je u najvećoj suši u Keniji u posljednje četiri decenije, izjavio je u petak ministar turizma te zemlje, prenosi AFP.

Suša - federalna

Kriza zbog suše je pogodila skoro polovinu kenijskih regija i najmanje četiri miliona od 50 miliona stanovnika Kenije.

– Suša je uzrokovala smrt divljih životinja, uglavnom biljojeda – rekla je ministrica turizma Peninah Malonza na konferenciji za novinare u Nairobiju u petak, dodajući da je 14 vrsta identificirano kao teško pogođeno.

– Uvećana smrtnost je nastala zbog iscrpljivanja resursa hrane, kao i nestašice vode – pojasnila je.

U periodu između februara i oktobra zvaničnici su zabilježili smrt 205 slonova, 512 gnuova, 381 zebre, 12 žirafa i 51 bivola.

– Slonovi u regijama Amboseli i Laikipia-Samburu najviše su pogođeni sušom. U tim ekosistemiima je zabilježeno više od 70 smrti slonova – rekla je Malonza.

Lokalne vlasti ostavljaju sijeno za životinje, rekla je ona.

Prošle godine zemlja je imala 36.000 slonova, prema procjenama ministarstva turizma.

Četiri uzastopne kišne sezone propale su u Keniji, Somaliji i Etiopiji, a milioni ljudi širom Afričkog roga su došli u stanje ekstremne gladi. Samo u Keniji je umrlo više od 1,5 miliona goveda, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh