Svijet

U Berlinu danas počinje samit zemalja Zapadnog Balkana, BiH će potpisati tri sporazuma

U Berlinu se danas u okviru Berlinskog procesa održava samit zemalja Zapadnog Balkana, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Domaćin samita je njemački kancelar Olaf Scholz, a prisustvovat će šefovi država Zapadnog Balkana, predstavnici zemalja članica Evropske unije i Velike Britanije, kao i međunarodnih finansijskih institucija i regionalnih organizacija.

BiH će predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Zbog geopolitičkih implikacija ruske invazije na Ukrajinu, fokus samita bit će usmjeren na energetsku sigurnost i zelenu tranziciju te opredijeljenost regiona da ubrza implementaciju “Zelene agende” za Zapadni Balkan.

Samit će se baviti i inicijativama za unapređenje razvoja zajedničkog regionalnog tržišta najavljenim u okviru Berlinskog procesa u novembru 2020. godine.

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za sve države Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) za ubrzanje približavanja EU i jačanje regionalne integracije i saradnje što je ključno za ekonomski rast i mir na Zapadnom Balkanu.

U tom kontekstu, fokusira se na oblasti kao što su razvoj infrastrukture, poslovanje, regionalnu razmjenu mladih, pomirenje i nauku.

Inicijativa je do danas donijela rezultate u regionu ubrzavanjem razvoja održive saobraćajne infrastrukture, poticanjem zelene tranzicije i regionalne saradnje, koji su važna prekretnica ka usklađivanju sa EU i ambicijama proširenja.

Tegeltija će u ime BiH potpisati Sporazum o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh