Svijet

Predsjedniku ističe mandat, a nasljednika nema

Odlazeći libanski predsjednik Michel Aoun rekao je da bi država mogla da sklizne u ustavni haos jer nema nasljednika, a kabinet već radi u tehničkom mandatu.

Libanon - Travel Advizor

On je za Rojters rekao da je u narednih 11 sati moguć politički potez za rješavanje ustavne krize, ali je rekao da nema konačne odluke o tome šta bi ono moglo da podrazumijeva.

Njegov zet Gebran Bassil, koga su SAD stavile na listu sankcija 2020. godine zbog navodne korupcije, ima predsjedničke ambicije, navodi britanska agencija.

Bazil je negirao optužbe za korupciju, a Aoun je danas rekao da sankcije nisu prepreka da ovaj političar bude predsjednički kandidat.

“Kada bude izabran za predsjednika, sankcije će biti skinute”, rekao je Aoun, ne iznoseći više detalja.

Michel Aun bi trebalo da napusti predsedničku palatu sutra, dan prije isteka šestogodišnjeg mandata, ali kroz četiri kruga izbornih sjednica u parlamentu nijedan kandidat nije uspio da obezbjedi većinu glasova, navodi britanska agencija.

Parlament je nakon izbora u maju više nego ikada podijeljen, a politički blokovi nisu do sada uspjeli da postignu konsenzus o kandidatu za nasljednika Aouna.

Liban od maja ima prelaznu vladu na čijem je čelu Najib Mikati, a zemlja tone sve dublje u finansijsku krizu.

Zbog ekonomskih i političkih previranja, povećano je siromaštvo i paralizovan finansijski sistem, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh