Svijet

PREDSJEDNICA EVROPSKE KOMISIJE URSULA VON DER LEYEN POSJETIT ĆE DANAS BOSNU I HERCEGOVINU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetit će danas Bosnu i Hercegovinu.

Ursula von der Leyen - Twitter

To je prva posjeta zvaničnika Evropske unije nakon što je našoj državi dodijeljena preporuka za kandidatski status.

Iako Unija nije u potpunosti saglasna s ovom odlukom, njeni čelnici, zbog geopolitičkih promjena, nastavljaju saradnju s državama Zapadnog Balkana.

Usmjerena ka energetskoj krizi i paketu podrške

Dok je u Bosni i Hercegovini fokus na približavanju Evropskoj uniji, Von der Leyen je usmjerena ka energetskoj krizi i paketu podrške, prenosi FTV.

Predsjednica Evropske komisije će sutra razgovarati s članovima Predsjedništva BiH. Potom će prisustvovati otvorenju tunela Ivan na Koridoru 5C.

Geopolitičke promjene otvorile su vrata Evropske unije i za najsporije u koloni. S periferije u centar. Više iz potrebe nego zbog zasluge. Prioriteti i dalje isti, ali novi ambijent.

Tako se i pravila mijenjaju. Preporuka probudila nadu, ali i upozorila, te još jednom ponovila bez čega nećemo ući u Evropsku uniju.

Temeljne promjene, pa kandidatski status. Ipak, dolazak predsjednice Evropske komisije nakon preporuke, a prije kandidatskog statusa mogao bi biti zeleno svjetlo Evropske unije uprkos protivljenju Francuske, Njemačke i Nizozemske.

Da se makar neke stvari pomaknu s mrtve tačke

Moguće da se pokušava na ovaj način, onda kroz ovu posjetu naglasiti potreba da se makar neke stvari pomaknu s mrtve tačke, ne bi li se i te države, ukoliko se ispostavi da su informacije koje se pojavljuju u medijima tačne, privolile na to da Bosna i Hercegovina dobije kandidatski status do kraja godine”, smatra politički analitičar Adnan Huskić.
Ursula von der Leyen u hijerarhiji njemačke države ne znači puno, niti je osoba koja ima neki politički rejting. U evropskom rejtingu ona ima još manji utjecaj”, ističe politički analitičar Zijad Bećirović.

Politički interesi, potreba za jačanjem sigurnosti na evropskom tlu, potpuno su izmijenili proceduru pristupanja Uniji. Put bi trebao biti brži i lakši. Shodno tome, očekivanja su velika, uslovi povoljniji, ali volja upitna.

Da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove koji se od nje traže, odnosno, prioriteti Evropske unije, ne postoji nikakva garancija da će doći do proširenja jer je to stvar prvenstveno političke volje za proširenjem, a te volje nema”, ocjenjuje Bećirović.

Evropska priča poprima nove obrise

Silom prilika, evropska priča poprima nove obrise. Od zacrtanih, strogih pravila, do ulaznice preko noći. Ipak, Bosna i Hercegovina ulogu nijemog posmatrača ne mijenja.

Mi u cijeloj ovoj priči ‘nit luk jeli, nit luk mirisali’. Ili ćemo dobiti status ili nećemo dobiti status. Jedino što znamo jeste da se ovdje ništa ne pomjera s mrtve tačke”, navodi Huskić.

Dok se evropski i svjetski tokovi mijenjaju iz korijena, Evropska unija analizira i kalkuliše ko će s liste čekanja doći na listu članica. Bosna i Hercegovina za to vrijeme, bez imalo napora, samo čeka. Stoga je izvjesno da ni ova posjeta neće promijeniti okolnosti u decembru. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh