Svijet

Ruski sud potvrdio devetogodišnju kaznu košarkašici Brittney Griner

Ruski sud je u utorak potvrdio devetogodišnju zatvorsku kaznu za igračicu Ženske nacionalne košarkaške lige (WNBA) Brittney Griner odbijajući njenu žalbu na raniju presudu.

Njeni advokati tražili su od moskovskog suda da poništi presudu kao pretešku za prirodu zločina. Advokat Aleksandar Bojkov nazvao je kaznu nepravednom, tražeći oslobađajuću ili bar blažu presudu.

“Smatramo da je sud u Himkiju pogrešno utvrdio zločinačku namjeru, Griner je nije imala. Istovremeno, ona je u potpunosti priznala svoju krivicu, a sud je uzeo u obzir samo djelimično priznanje krivice”, rekao je on.

Brittney Griner (31) učestvujući na saslušanju putem videoveze i sama je zatražila smanjenje kazne od devet godina zatvora.

Ona je uhapšena u februaru na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što joj je u prtljagu pronađeno ulje kanabisa.

U julu je priznala krivicu po optužbama za drogu, ali je tvrdila da je koristila medicinski kanabis za liječenje bola, negirajući da je namjeravala da prekrši ruski zakon.

U avgustu je moskovski gradski sud u Himkiju osudio Griner na devet godina zatvora i novčanu kaznu od milion rubalja (15.500 dolara).

Nazvavši kaznu “neprihvatljivom”, američki predsjednik Joe Biden pozvao je Rusiju da je odmah oslobodi kako bi mogla biti sa svojom suprugom, voljenima, prijateljima i saigračima.

Jedna od najboljih svjetskih košarkašica, Griner je pomogla ženskoj košarkaškoj reprezentaciji SAD-a da osvoji dva olimpijska zlata (2016. i 2020.) i dva svjetska prvenstva, u Turkiye (2014.) i u Španiji (2018.).

U Rusiji je igrala za košarkaški klub UMMC Ekaterinburg od 2014. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh