Svijet

Rusija nije optimistična u pogledu obnavljanja sporazuma o žitaricama

Zamjenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama (UN) Dmitrij Poljanski izjavio je u srijedu da nije “optimističan” u pogledu obnavljanja sporazuma

Zamjenik ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama (UN) Dmitrij Poljanski izjavio je u srijedu da nije “optimističan” u pogledu obnavljanja sporazuma koji je uz posredovanje Turkiye i UN-a omogućio izvoz ukrajinskih žitarica i đubriva.

“Zavisi šta ćemo dobiti od ovog dogovora. Dosad smo dobili jako malo. Ne bih bio previše optimističan u ovoj fazi”, rekao je Poljanski za Anadolu Agency (AA).

Kako je kazao “stvari” koje su im obećane se ne provode.

Ruske vlasti su se žalile da sankcije Zapada “indirektno” ometaju izvoz žitarica i đubriva iz zemlje uprkos dogovoru.

“Postoje indirektni efekti sankcija. Postoji prekomjerna usklađenost od strane zapadnih kompanija, a postoji i jasna nevoljkost zapadnih zemalja da isprave ovu situaciju”, rekao je Poljanski.

Ugovor je prvobitno potpisan na 120 dana i ističe u novembru.

Ujedinjene nacije nastoje produžiti i proširiti dogovor o žitaricama na godinu dana.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je 17. oktobra da će se nastaviti razgovori o produženju i proširenju sporazuma, poznatog i kao Crnomorska inicijativa za žito.

Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom u Ukrajini.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh