Svijet

Putin diže stanje pripravnosti u čitavoj Rusiji: Želi apsolutnu kontrolu

Putin je pod golemim pritiskom

Ruski predsjednik Vladimir Putin povećava stanje pripravnosti u gotovo svim ruskim regijama nakon što je shvatio da se njegova kako je on i Rusi nazivaju “specijalna vojna operacija” u Ukrajini ne razvija po njegovim planovima, piše BBC.

Putin uvodi sve strožije sigurnosne mjere u regijama na teritoriju Rusije, a proglasio je ratno stanje u četiri regije koje je anektirao Lugansku, Donjecku, Zaporožji i Hersonu.

– Putin je pod golemim pritiskom. Ukrajinci kontraofenzivom vraćaju teritorij koji je zauzeo, ruske regije uz granicu s Ukrajinom su pod stalnim napadima, a opća mobilizacija stanovništva unijela je dosta nemira u rusko društvo. Umjesto da prizna da je invazija na Ukrajinu bila pogreška, Putin želi još više kontrole – piše BBC.

Ograničavanje kretanja
Putin je u ruskim regijama na granici s Ukrajinom podignuo stanje pripravnosti na “srednje”. To u prijevodu znači sve više policije na ulicama, ograničavanje kretanja te kontroliranje i ograničavanje ulaska i izlaska iz pojedinih regija.

Sljedeći korak je podići stanje pripravnosti na “visoko” što bi uticalo i na južnu Rusiju, ali i na Moskvu čiji stanovnici strahuju da će im takav potez potpuno poremetiti svakodnevni život. U vezi toga se oglasio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koji je rekao da se ne moraju brinuti iako su građani skeptični,prenosi Avaz

Oformio operativne stožere
Najslabiji stepen pripravnosti je na sjeveru Rusije, u Sibiru i na krajnjem istoku, ali svi regionalni lideri morali su oformiti operativne stožere. Njima je naloženo da u svakom trenutku budu potpuno na raspolaganju vojsci i njezinim potrebama što, tvrdi BBC, automatski daje vojsci puno veće ovlasti.

– Kako će sve ovo funkcionirati tek ćemo vidjeti. Međutim, jasno je da će Putin ovim najnovijim potezima znatno ograničiti slobodu ruskim državljanima kako bi ih bolje kontrolirao. Ako se situacija u Rusiji pogorša, sljedeći korak je proglasiti ratno stanje u većem dijelu zemlje, a tek ćemo vidjeti kakve će to imati posljedice – zaključuje BBC.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh