Svijet

Putin proglasio ratno stanje u četiri oblasti koje je Rusija otela od Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin održava sjednicu Vijeća sigurnosti Rusije. Putin je potpisao ukaz o uvođenju ratnog stanja u četiri oblasti u Ukrajini koje je Rusija nedavno pripojila – Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Vladimir Putin - Twitter

U predsjedničkom ukazu bit će predviđeno nekoliko nivoa reagovanja na rizike koji se javljaju u sferi sigurnosti. On je naložio da se formiraju štabovi teritorijalne odbrane.

Pored toga, Putin je saopštio da je potpisao i ukaz kojim daje dodatna ovlaštenja gubernatorima.

“Da podsjetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, prije nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Vijeću Federacije”, rekao je Putin.

On tvrdi da vlast u Kijevu “odbija pregovore, nastavlja da granatira nove ruske teritorije, koristeći terorističke metode”, javio je Sputnjik. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh