Svijet

Blinken: Kina želi da zauzme Tajvan

Kina je donijela odluku da zauzme Tajvan u “mnogo bržem vremenskom roku” nego što se ranije mislilo, rekao je državni sekretar Antony Blinken jučer…

Antony Blinken - Twitter

Kina je donijela odluku da zauzme Tajvan u “mnogo bržem vremenskom roku” nego što se ranije mislilo, rekao je državni sekretar Antony Blinken jučer, ubrzo nakon što je kineski lider ponovio svoju namjeru da zauzme ostrvo silom ako bude potrebno, prenosi bnnbloomberg.ca.

– Posljednjih godina došlo je do promjene u pristupu od Pekinga prema Tajvanu – rekao je Blinken na događaju na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

Primjedbe najvišeg američkog diplomate u ponedjeljak dolaze u vrijeme kada Kina održava kongres Komunističke partije koji traje dva puta u deceniji, a ubrzo nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping iskoristio široko gledan govor u nedjelju da kaže da se “točkovi historije kotrljaju ka ponovnom ujedinjenju Kine” sa Tajvanom. Iako su mirni načini bili poželjniji, dodao je Xi, “zadržavaju mogućnost da preduzmu sve potrebne mjere”.

Blinken je rekao da je Kina donijela temeljnu odluku da status quo više nije prihvatljiv i da je Peking odlučan da nastavi sa ponovnim ujedinjenjem u mnogo bržem vremenskom roku. Nije precizirao tajming niti iznio druge detalje.

Iako su zvaničnici Bidenove administracije redovno optuživali Kinu da narušava ravnotežu snaga u Tajvanskom moreuzu, komentari o namjerama Pekinga u vezi s invazijom su manje uobičajeni.

Posmatrači su vrlo osjetljivi na bilo kakve primjedbe koje bi mogle dati uvid u to kako visoki zvaničnici u Pekingu ili Washingtonu vide potencijal za rat oko Tajvana događaj koji bi imao ogromne geopolitičke i ekonomske posljedice, posebno s obzirom na ponovljena obećanja predsjednika Joea Bidena da će SAD pomozite u odbrani ostrva.

State Department nije odmah odgovorio na pitanje u ponedjeljak o tome da li Blinkenovi komentari odražavaju bilo kakvu formalnu procjenu da je Kina pomaknula svoj plan za preuzimanje Tajvana. U martu prošle godine, admiral Philip Davidson, tadašnji komandant američke indo-pacifičke komande, rekao je senatskom komitetu za oružane snage da Kina želi zauzeti Tajvan “tokom ove decenije, zapravo, u narednih šest godina”.

Žarišna tačka

Tajvan je glavna žarišna tačka između SAD-a i Kine. Tenzije u regionu su i dalje pojačane otkako je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila ostrvo u avgustu, što je navelo Kinu da održi vojne vježbe i ispali rakete u vode oko Tajvana.

U svom obraćanju u ponedjeljak, koje je uslijedilo u razgovoru s bivšom državnom sekretarkom Condoleezom Rice, Blinken je ponovio kritike Kine pod Xijevim vodstvom, rekavši da je zemlja “represivnija kod kuće” i “agresivnija u inostranstvu”. U svom komentaru o Tajvanu, koji je dat kao odgovor na pitanje publike, Blinken je rekao da je Kina spremna učiniti sve što je potrebno da osvoji Tajvan.

– Ako mirna sredstva ne funkcionišu, onda bi koristila sredstva prinude. I možda, ako sredstva prisile ne funkcioniraju, onda možda prisilna sredstva za postizanje svojih ciljeva. A to je ono što duboko narušava status quo i stvara ogromne tenzije – rekao je on, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh