Svijet

Bjelorusija očekuje dolazak ruskih trupa i formiranje regionalne vojne grupe

Visoki dužnosnik bjeloruskog ministarstva odbrane izjavio je kako se očekuje dolazak ruskih trupa u tu zemlju, s ciljem formiranja “vojne grupe” rusko-bjeloruske unije.

Aleksandar Lukašenko - abrasmedia.info

Zamjenik načelnika Glavnog štaba bjeloruskih oružanih snaga Viktor Tumar izjavio je 14. oktobra da će ruske snage početi pristizati u narednim danima.

“Radi osiguranja pariteta vojne sigurnosti i podrške miru u Bjelorusiji, donesena je odluka o stvaranju regionalne vojne grupe na našem teritoriju”, kazao je.

Naglasio je da će oružane snage Bjelorusije i određene vojne postrojbe Ruske Federacije biti okosnica grupe, ne navodeći detalje o broju ruskih vojnika koji se očekuju u Bjelorusiji.

Dodao je da je cilj vojne grupe isključivo “odbrambenog karaktera”.

Bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko izjavio je prethodno da će 70.000 bjeloruskih vojnika biti uključeno u regionalnu vojnu formaciju, dodavši da će joj se pridružiti između 10.000 i 15.000 ruskih vojnika.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Uladzimer Makey naveo je da je njegova zemlja spremna na “stroge mjere” u slučaju da Poljskam ili bilo koja druga zemlja koja graniči s Bjelorusijom, postavi nuklearno oružje na svoju teritoriju.

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je ranije u oktobru da je Varšava razgovarala s Washingtonom o dijeljenju nuklearnog oružja dok se zapadne zemlje istovremeno suočavaju s ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ruske snage koristile su Bjelorusiju kao uporište, šaljući svoje trupe i opremu u sjevernu Ukrajinu iz baza unutar te zemlje, piše RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh