Svijet

Njemački kancelar: Vlada preduzima sve da spriječi energetsku krizu

Njemačka vlada preduzima sve potrebne mjere da garantuje energetsku sigurnost zemlje, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Olaf Scholz - DW

Scholz je u Berlinu rekao da je više od 95 posto skladišta gasa trenutno popunjeno.

Dodao je da će Vlada nastaviti da preduzima korake za kupovinu gasa od drugih zemalja i okončanje zavisnosti Njemačke od Rusije.

“Odlučili smo da povećamo mogućnosti uvoza preko zapadnoevropskih luka, iz Holandije i Belgije, a sada je počeo i uvoz iz Francuske”, rekao je Scholz.

Naglasio je da je u toku izgradnja terminala za tečni prirodni gas (LNG) u lukama Brunsbutel, Vilhelmshaven, Stade i Lubmin na sjeveru Njemačke, što će pomoći zemlji da diverzifikuje svoje izvore snabdijevanja prirodnim gasom.

Scholz je rekao da Vlada Njemačke planira da produži rad poslednjih nuklearnih elektrana u zemlji tokom zimskih mjeseci, dodajući da je uvjeren da će koalicione stranke donijeti odluku do sljedeće nedjelje.

Njemačka je odlučila da prestane da koristi nuklearnu energiju 2011. godine, nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu, a njene posljednje nuklearne elektrane trebale su biti zatvorene do kraja ove godine.

Konačnu odluku mora donijeti parlament, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh