Svijet

Moldavija razmatra mogućnost djelimične mobilizacije

Nosatin je naveo da se trenutno u moldavskoj vojsci nalazi oko 6.000 vojnika, a oružje je uglavnom iz sovjetskog perioda.

Opća mobilizacija je vrlo složen scenarij - Ilustracija

Ministar odbrane Moldavije Anatolij Nosatin, izjavio je da će u zemlji biti proglašena djelomična mobilizacija u slučaju opasnosti po sigurnost zemlje, piše Avaz.

Vrlo složen scenarij

– Opća mobilizacija je vrlo složen scenarij i ne objavljuje se svaki put kada se situacija promijeni. Nadam se da nećemo doći do takvog scenarija – rekao je Nosatin za “Pro TV”.

Dodao je kako je potrebna detaljna analiza, a u slučaju da je zaista potrebno, izvršit će se i djelomična mobilizacija radi pripreme i povećanja sposobnosti Oružanih snaga za odgovor na prijetnje.

Nosatin je naveo da se trenutno u moldavskoj vojsci nalazi oko 6.000 vojnika, a oružje je uglavnom iz sovjetskog perioda.

Mogućnost zatvaranja zračnog prostora

Ministar je istakao da Moldavija nema protuzračne sisteme i da vojska može pratiti samo projektile koji se nalaze na teritoriju Moldavije, ali, dodao je, “nacionalna vojska može kupiti sisteme “Patriot”

Ministarstvo odbrane Moldavije tvrdilo je ranije da su tri rakete lansirane s brodova u Crnom moru jučer letjele iznad zemlje.

Ambasador Rusije u Kišinjevu Oleg Vasnetsov pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije. Vlasti su također razmatrale mogućnost zatvaranja zračnog prostora, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh