Svijet

SAD i Južna Koreja ispalili četiri rakete u Istočno more nakon sjevernokorejskog lansiranja balističkog projektila

Američko ministarstvo odbrane u utorak je saopštilo da su njihove snage izvele odvojene vojne vježbe s Japanom i Južnom Korejom kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila dugog dometa

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Južna Koreja tokom zajedničkih vježbi ispalile su četiri projektila zemlja-zemlja u Istočno more, dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil, saopštila je u srijedu južnokorejska vojska, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Dvije strane su lansirale po dvije rakete vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS), koje su precizno pogodile lažne ciljeve i pokazale sposobnost saveznika da odvrate dalje provokacije”, javila je novinska agencija Yonhap sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na izjavu zvaničnika južnokorejske vojske.

Američko ministarstvo odbrane u utorak je saopštilo da su njihove snage izvele odvojene vojne vježbe s Japanom i Južnom Korejom kao odgovor na sjevernokorejsko lansiranje balističkog projektila dugog dometa.

“Sjedinjene Države osuđuju ove akcije i pozivaju Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih nezakonitih i destabilizirajućih djela”, rekao je Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona.

Sjeverna Koreja u utorak je po prvi put nakon pet godina ispalila balističku raketu koja je prošla iznad Japana, koji je upozorio svoje građane da pronađu sklonište.

Smatra se da je u pitanju odgovor na zajedničku vojnu vježbu SAD, Južne Koreje i Japana u Istočnom moru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh