Svijet

Kremlj: Napade na Donbas tretirat ćemo kao napade na Rusiju

Rusija će pokušaj Ukrajine da povrati teritorije Donbasa smatrati napadima na vlastite teritorije, rekao je danas Putinov glasnogovornik Dmitry Peskov.

Govoreći na brifingu za novinare u Moskvi, Peskov se dotaknuo planiranih referenduma u istočnoj Ukrajini, kazavši da će se, ako se glasa za pridruživanje Rusiji, odredbe ruskog ustava primjenjivati ​​i na nove teritorije. Peskov je rekao da će proces pristupanja novih regija potrajati neko vrijeme jer su za to potrebna odobrenja ruskog parlamenta i predsjednika.

“Ne mogu sa sigurnošću reći koliko će ovaj proces trajati. Uvjeren sam da će biti brz”, rekao je. Peskov je rekao da je sigurnost referenduma osigurana “na odgovarajućoj razini”, što će “spriječiti pokušaje osujećivanja glasanja”.

Istodobno, glasnogovornik Kremlja je rekao da Moskva ne odbija mirovne pregovore s Ukrajinom, ali nema znakova da je Kijev spreman uključiti se u njih. “Pregovarački proces, naravno, postoji. Traži se da bismo postigli naše ciljeve. Ali, kao što smo već rekli, ne vidimo preduvjete za pregovarački proces”, rekao je.

Dodao je da se ukrajinska strana prije nekoliko mjeseci povukla iz pregovaračkog procesa i “na različitim razinama – od visokih do najviših – izjavila da će svoje probleme rješavati na bojnom polju”.

U utorak su četiri ukrajinske okupirane regije – Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja – najavile referendum o pridruživanju Rusiji od 23. do 27. septembra. Odluku su pozdravile ruske vlasti, a osudili zapadni političari, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh