Svijet

Scholz: Putin mora priznati da ne može dobiti rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih “imperijalnih ambicija” samo ako prizna da ne može dobiti rat, smatra njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz).

Olaf Scholz - agencije

– Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju odbraniti se od ruskog napada – poručio je Šolc, koji je održao govor na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine UN-a u Njujorku, koja je započela u utorak.

Povratak imperijalizma

Povratak imperijalizma s Putinovim ratom protiv Ukrajine, rekao je Šolc, ne predstavlja samo katastrofu za Evropu već i za globalni mirovni poredak temeljen na pravilima. Pozvao je UN da odbrani ostale od onih koji bi više voljeli svijet u kojem “jaki vladaju slabima”.

– Gledamo li bespomoćno kako nas neki žele katapultirati natrag u svjetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, gdje se nezavisne nacije moraju pridružiti svojim jačim susjedima ili kolonijalnim gospodarima, i gdje su prosperitet i ljudska prava privilegije nekoliko sretnika?, upitao je Šolc.

Opstanak multipolarnog svijeta

Odgovor njega “kao Nijemca i Evropljanina” je da svi moraju osigurati da multipolarni i multilateralni svijet 21. stoljeća to i ostane.

Kako bi se taj cilj što uspješnije postigao, “globalni jug” trebao bi imati veću ulogu u svjetskim odnosima i poslovima, ocijenio je njemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh