Svijet

Ponovo uključeno napajanje velike ukrajinske nuklearke u Zaporižju

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) objavila je da je ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ponovno počela dobivati struju iz nacionalne mreže.

Nuklearna elektrana u Zaporižju - reutres

Članovi tima koji su bili na lokaciji u subotu, 17. septembra, su doznali da je jedan od četiri glavna vanjska dalekovoda oštećena granatiranjem popravljen. Time je omogućeno da se struja prima direktno iz nacionalne mreže, objavila je IAEA u subotu na Twitteru.

Granatiranjem na tom području oštećeni su dalekovodi povezani s elektranom. Svih šest njegovih reaktora je u stanju hladnog gašenja, ali postrojenje treba vanjsko napajanje za hlađenje reaktora i otklanjanje rizika od taljenja.

IAEA kaže da se situacija u elektrani, koju drže ruske snage, poboljšala, ali je i dalje neizvjesna.

Tim nuklearnih stručnjaka iz ove UN agencije otputovao je početkom mjeseca u Zaporižju, najveću evropsku nuklearnu elektranu, nakon sve češćih poziva Ukrajine i međunarodne zajednice za sigurnosnu inspekciju nakon izvještaja o granatiranju.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje ovog objekta u jugoistočnoj Ukrajini, podsjeća BBC.

Nakon prve inspekcije IAEA-e je najavila da će zadržati stalnu prisutnost kako bi pratila situaciju.

Istovremeno, istočnije u Ukrajini, otkriće masovnih grobnica u Izjumu navelo je predsjedništvo Evropske unije da pozove na pokretanje međunarodnog suda za ratne zločine.

Stotine tijela otkriveno je zakopano u šumi na rubu grada, koji je nedavno došao pod kontrolu Ukrajine nakon što su se ruske snage povukle, piše RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh