Svijet

Putin i Erdogan: Proširiti trgovinske i ekonomske veze

Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Turske Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru potvrdili su namjeru da prošire trgovinske i ekonomske veze…

Recep Tayip Erdogan i Vladimr Putin - AlJazeera.net

Predsjednici Rusije Vladimir Putin i Turske Redžep Tajip Erdogan u telefonskom razgovoru potvrdili su namjeru da prošire trgovinske i ekonomske veze, uključujući razvoj zajedničkih strateških projekata u okviru energetike, saopšteno je iz Kremlja.

Turski lider je izrazio saučešće povodom smrti bivšeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova i istakao njegovu značajnu ulogu u novijoj istoriji Rusije i cijelog svijeta, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o situaciji u Ukrajini, a Erdogan je istakao konstruktivnu ulogu Rusije u organizaciji posjete delegacije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Lideri su razgovarali i o tome kako teče realizacija prehrambenog sporazuma koji je zaključen u Istanbulu 22. jula, a jedna od tema je bilo i pitanje daljeg razvoja sveobuhvatne saradnje Rusije i Turske, prenosi “Sputnjik”.

Turski predsjednik posljednji put se sastao sa ruskim predsjednikom u Sočiju 5. avgusta.

Prije toga su se lideri sastali 19. jula u Teheranu gdje se na trilateralnom sastanku Rusija-Turska-Iran razgovaralo o situaciji u Siriji, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh