Svijet

Češka Vlada ‘preživjela’ glasanje o povjerenju

Češka Vlada danas je “preživjela” glasanje o povjerenju nakon maratonske 22-časovne debate u parlamentu usred tvrdnji opozicije o nereagovanju protiv rastuće inflacije i cijena energenata.

Češka - Fokus.ba

Glasanje je pokazalo kako evropska energetska kriza podstiče političku nestabilnost dok rastuće cijene električne energije doprinose inflaciji, koja je na nivou koji nije zabilježen posljednje tri decenije.

Petostranačka koalicija desnog centra, koju predvodi premijer Petr Fijala, ima većinu za osam mandata u donjem domu od ukupno 200 mjesta, čime lako uskraćuje dvjema opozicionim strankama potrebnu većinu od 101 koja se zahtijeva u parlamentarnim izborima.

Poslanici su se sastali sinoć i debatovali tokom noći prije današnjeg glasanja.

“Premijer Fijala i njegovi ministri nisu u stanju da vode našu zemlju. Energetska kriza je njima potpuno izmakla kontroli”, rekao je lider opozicije Andrej Babiš poslanicima.

Babiš, nekadašnji premijer, takođe je optužio Vladu za veze sa ljudima koji su pod istragom zbog korupcije u skandalu koji je prisilio šefa tajne službe da podnese ostavku.

Opozicija kritikuje Vladine inicijative za pomoć domaćinstvima i preduzećima, uključujući plan najavljen ove nedjelje za podršku firmama koje više troše energiju sa programom vrijednim čak 28 milijardi čeških kruna, odnosno oko 1,15 milijardi dolara.

Fijala je rekao da je njegova vlada izdvojila 177 milijardi kruna, ili gotovo tri odsto bruto domaćeg proizvoda kako bi pomogla ljudima da se izbore sa rastućim cijenama, piše Srna.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh