Svijet

Macron: Svijet se suočava s ‘velikom prekretnicom’, limit cijena energenata će se morati ukinuti

Predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je upozorio Francuze na teške mjesece koji su pred njima dok se svijet suočava s “velikom prekretnicom”, a vladin portparol Olivier Veran izjavio je da će se limiti cijena energenata morati ukinuti.

Emmanuel Macron - vijesti.ba

Izgleda da će limitiranje cijena energenata, vrijedno više milijardi eura koje je pomoglo domaćinstvima da se suočavaju s divljajućom inflacijom, isteći predstojeće zime, saopćila je vlada. Cijene gasa u Francuskoj trenutno su zamrznute, i sada je na snazi limitiranje cijena energije.

Obje mjere su pomogle da francuska stopa inflacije bude relativno niska u odnosu na druge zemlje u EU, ali su teško opteretile državni budžet.

Štaviše, reforme sheme benefita za nezaposlene i pezionere vjerovatno će izazvati ulične proteste.

Sindikati su brzo odbacili Macronov poziv da se učine žrtve, navodeći da su radnicima potrebne više plate u suočavanju s rastućom inflacijom.

Obraćajući se prvom sastanku vlade nakon ljetne pauze, Macron je izjavio da se svijet suočava s krajem bezbrižnog korištenja roba i resursa “s izvjesnim nemarom”.

– Vrijeme u kome živimo izgleda da je sačijeno od niza kriza, od kojih je svaka teža od prethodne – izjavio je on, misleći na suše, požare i oluje koje su pogodile Francusku tokom ljeta, kao i na rat u Ukrajini i prekide u globalnoj trgovini, piše Fena.

– Sloboda ima cijenu – izjavio je Macron, misleći na Ukrajinu.

– Vjerujem da je ovo kroz šta prolazimo prilično velika prekretnica, velika promjena – kazao je Macron, tražeći od ministara da budu ambiciozni i od Francuza da se suoče s tom novom realnošću, prenosi AFP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh