Svijet

Produžene restrikcije struje za fabrike u Kini

U poslovnim zgradama i tržnim centrima isključeni su klima uređaji, liftovi i svjetla.

Električno brojilo - 6yka.com

Racioniranje potrošnje struje, koje je primoralo fabrike na jugozapadu Kine na zatvaranje, produženo je najmanje do četvrtka zbog niskog vodostaja na branama hidroelektrana izazvanog najtoplijim i najsušnijim ljetom u poslednjih nekoliko decenija, prema izvještajima kineskih medija.

“Teška situacija sa snabdijevanjem strujom u provinciji Sečuan dodatno se intenzivirala”, objavila je danas novinska kuća Tencent Njuz, prenosi agencija AP, dodajući da nije bilo zvaničnog saopštenja za javnost, već da je taj medij objavio faksimil vladinog dopisa kompanijama, piše Tanjug.

Suša i vrućine su spržili usjeve i smanjili vodostaj u rekama, uključujući i reku Jangce, onemogućavajući riječni teretni saobraćaj. Državni mediji navode da će vlada pokušati da zaštiti jesenju žetvu žitarica, koja čini 75 odsto ukupne kineske godišnje proizvodnje žita, korišćenjem hemikalija za stvaranje kiše.

Fabrike u Sečuanu koje proizvode procesorske čipove, solarne panele, auto-komponente i drugu industrijsku robu morale su da obustave proizvodnju ili smanje aktivnosti prošle nedjelje kako bi se sačuvala električna energija za domaćinstva, čija je potražnja za klimatizacijom porasla na temperaturama do 45 stepeni Celzijusa.

U poslovnim zgradama i tržnim centrima isključeni su klima uređaji, liftovi i svjetla.

Kompanija Lijer Kemikal je danas objavila na berzi u Šenženu da su njeni pogoni u gradovima Ðinjang i Guangan u Sečuanu dobili nalog da produže racionisanje struje do četvrtka.

Gradska vlada Šangaja saopštila je da su “Tesla” i još jedan veliki državni proizvođač automobila obustavili proizvodnju zbog prekida isporuke komponenti iz Sečuana.

Vlada navodi da je ovo ljeto najtoplije i najsušnije u Kini otkako je počela da se vodi evidencija o temperaturi i padavinama 1961. godine.

Posebno je teško pogođen Sečuan, u kojem živi 94 miliona ljudi, jer 80 posto energije dobija iz hidroelektrana. Druge provincije se više oslanjaju na električnu energiju iz uglja.

Ekonomisti kažu da ako se situacija u Sečuanu relativno brzo popravo, nacionalne posljedice bi trebalo da bude ograničene, budući da ta provincija učestvuje sa samo 4 odsto u kineskoj industrijskoj proizvodnji.

U susjednom megagradu Čongkingu usljed vrućina izbijaju požari u oblastina s niskim rastinjem, zbog čega su prodavnice prešle na noćno radno vrijeme kako bi izbjegle visoke temperature. Tržni centri će raditi od 16 do 21 čas kako bi se ublažio pritisak na električnu mrežu.

Agencija Sinhua je objavila danas da je više od 1.500 stanovnika evakuisano u skloništa, dok je oko 5.000 civilnog i vojnog osoblja mobilisano da gasi požare. U akciji gašenja učestvuju i helikopteri i vatrogasne ekipe na terenu.

Kineska agencija dodaje da nije prijavljen nijedan smrtni slučaj kao posljedica toplotnog talasa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh